Soursop to owoc z zieloną skórką i kolcami na zewnątrz oraz miękkim, białym miąższem w środku. Smakuje słodko i jest lekko kwaśny. Można go spożywać na surowo lub dodawać do herbat, koktajli, deserów i soków. Oprócz miąższu do przygotowania herbaty wykorzystuje się także liście, z których można przygotować herbatę kwaśną, która może złagodzić problemy żołądkowe (takie jak wrzody i zapalenie żołądka) i zapobiec rozwojowi schorzeń, takich jak wysokie ciśnienie krwi i zaćma.
Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i hipoglikemizujące, soursop może oferować wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:
1. Łagodzenie chorób przeciwzapalnych
Soursop zawiera właściwości przeciwzapalne, które zapobiegają redukcji cytokin wytwarzających zapalenie. Są one wytwarzane przez organizm w obecności stanu zapalnego. Owoc ten może zatem być przydatny w łagodzeniu objawów chorób zapalnych, takich jak zapalenie stawów, artroza i reumatoidalne zapalenie stawów. Dowiedz się więcej o naturalnie przeciwzapalnych pokarmach, które możesz dodać do swojej diety.
2. Zapobieganie cukrzycy
Soursop zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią komórki trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Pomaga to zapobiegać insulinooporności i cukrzycy.
Ponadto soursop jest doskonałym źródłem błonnika, który zmniejsza szybkość wchłaniania cukru. Może to pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi, co może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy u osób, u których już ją zdiagnozowano.
3. Wspomaga zdrowie oczu
Ponieważ zawiera luteinę, związek przeciwutleniający ważny dla zdrowia oczu, kwaśnica pomaga zapobiegać rozwojowi chorób takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Schorzenia te są związane ze starzeniem się i powodują uszkodzenie oczu, prowadzące do utraty wzroku.
4. Chroni żołądek
Soursop zawiera właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które zmniejszają szkody spowodowane przez wolne rodniki w żołądku. Sprzyja to zmniejszeniu produkcji kwasu żołądkowego, dzięki czemu owoc ten korzystnie chroni żołądek, poprawia trawienie i pomaga w leczeniu niektórych chorób, takich jak wrzody i zapalenie żołądka.
5. Redukuje stres i niepokój
Liście kwaśnicy zawierają anonainę i asymilobinę, związki o właściwościach łagodzących, które działają na centralny układ nerwowy. Związki te oddziałują z serotoniną (neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za regulację nastroju), co może poprawić nastrój, stres i stany lękowe. Przeczytaj więcej o innych domowych środkach na zapalenie żołądka , które możesz przygotować, aby złagodzić objawy.
6. Reguluje ciśnienie krwi
Soursop zawiera potas, minerał niezbędny do eliminacji sodu z moczem. Potas jest również ważny w kontrolowaniu ciśnienia krwi.
Ponadto owoc ten zawiera również przeciwutleniacze, które promują zdrowie tętnic i działają jako środek rozszerzający naczynia krwionośne. Pomaga pobudzić krążenie krwi, co może również wpływać na ciśnienie krwi. Sprawdź inne naturalne domowe sposoby na nadciśnienie , które mogą stanowić uzupełnienie Twojego leczenia.
7. Wzmacnia układ odpornościowy
Ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze i środki przeciwzapalne, takie jak witamina C i kwercetyna, soursop pomaga radzić sobie z nadmiarem wolnych rodników i wzmacniać komórki układu odpornościowego. Pomaga to zapobiegać alergiom, przeziębieniom i grypie.
8. Zwalcza zaparcia
Soursop pomaga zwalczać zaparcia, ponieważ jest bogaty w wodę i błonnik. Składniki te wspomagają naturalne wypróżnienia i zwiększają objętość stolca, co ułatwia jego eliminację. Zobacz listę innych owoców o naturalnym działaniu przeczyszczającym , które mogą ułatwić regularne wypróżnienia.
9. Nawadnia organizm
Miąższ Soursop zawiera około 82 g wody, która może znacznie nawodnić organizm. Często jest spożywany w gorącym otoczeniu lub podczas ćwiczeń, co pomaga zapobiegać odwodnieniu.
10. Obniża ryzyko zachorowania na raka
Ostatnie badania [ 1 ] [ 2 ] pokazują, że kwaśnica jest bogata w acetogeniny, które stanowią grupę związków metabolicznych o działaniu cytotoksycznym skierowanym przeciwko komórkom nowotworowym. Ponadto w niektórych badaniach zauważono, że długotrwałe spożywanie kwaśnicy może pomóc w zapobieganiu i leczeniu wielu rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi, okrężnicy, płuc i prostaty.
Niemniej jednak badania te przeprowadzono wyłącznie w warunkach laboratoryjnych z izolowanymi komórkami i zwierzętami. Potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby potwierdzić możliwy wpływ tego owocu na komórki nowotworowe.
Jak przygotować
Suszone liście kwaśnicy włóż do wrzącej wody. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 5 do 10 minut. Odcedzić i pić 1 filiżankę dziennie, po posiłku.
Możliwe efekty uboczne
W skrajnym przedawkowaniu (ok. 70 filiżanek naparu na raz) herbata z soursop może uszkodzić nerki lub nasilać objawy choroby Parkinsona.
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią przed użyciem powinny poradzić się lekarza.
Owoc ten nie jest zalecany osobom cierpiącym na chorobę Parkinsona lub niskie ciśnienie krwi. Osoby przyjmujące leki na depresję, nadciśnienie i cukrzycę powinny poinformować lekarza o stosowaniu kwaśnicy przed zażyciem, ponieważ owoc ten może zakłócać działanie tych leków.
Więcej informacji o herbacie z soursop znajduje się tutaj.
💗
💗
15zł 30zł 45zł 60zł 75zł 90zł 100zł
💗
Wyrównujemy szanse ludzi chorych, biednych i wykluczonych.
Wspieramy edukację dzieci w Afryce.
Propagujemy kulturę afrykańską i szerzymy tolerancję.
Atkywizujemy młodzież pracującą w wolontariacie.
Chcemy uratować życie postrzelonego w nogę policjanta i opłacić naukę jego dzieci w Afryce.
💗
KONWERSACJE Z NATIVE SPEAKEREM
WARSZTATY DLA DZIECI, MŁODZIEŻY I RODZIN
Akcja charytatywna KUP MYDEŁKO
💬 fundacjaczlowiektakijakty@gmail.com
💗
💗
💗
💗
Komentarze